Regija
78

Protesti građana u Dvoru: Ne želimo da ovo područje ima markicu radioaktivnog

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Dvoru u Hrvatskoj danas je održan skup protiv odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada u ovoj opštini, na kojem su se obratili i politički predstavnici.

"Svrha današnjeg skupa je da se svim nadležnim institucijama pošalje jasan stav protiv odlaganja radioaktivnog otpada u ovoj opštini", istakao je na protestu predsjednik Štaba za zaštitu opštine Dvor od nuklearnog otpada Vlado Ribić.

On je naveo da je Štab prikupio oko 2.900 potpisa građana koji se protive odlaganju otpada u opštini Dvor, koja je 2007. godine usvojila prostorni plan u kojem je lokacija za odlagalište Trgovska Gora.

Na protestu je pročitano pismo poslanika u hrvatskom Saboru Bore Grubišića, u kojem se navodi da je on bio protiv Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti i u raspravi isticao da lokacija Čerkezovac, koja je izabrana za odlaganje, nije pogodna.

On je dodao da ne mijenja svoje mišljenje o ovom pitanju i da podržava opravdane zahtjeve stanovnika da Dvor ostane čista sredina.

Predsjednik županijskog HNS-a Ivan Nekvapil rekao je da je iz nadležnih agencija i institucija rečeno da odlagališta u Dvoru neće biti ukoliko stanovništvo bude protiv.

"Ovaj skup je jasna poruka da je stanovništvo protiv", istakao je Nekvapil.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kritikovao je vlast, navodeći da je za pojedine političare Hrvatska do Kupe, a ne do Une i da oni "žele da ovo područje ostane trajno sa posebnim potrebama".

"Došao sam sa petrinjskom kočijom zdrave hrane, sa porukom da vrijedne ruke rade i da hoće da žive od svog rada, hoće ekološku proizvodnju, koju mi kao grad sufinansiramo i dajemo do znanja Hrvatskoj državi da ne želimo ostati u zapuštenom i napuštenom području, već obrnuto", rekao je Dumbović.

On je naveo da ne treba izgubiti ono što joj je ostalo - prirodni resurs. "Ne želimo da ovo područje ima markicu radioaktivnog otpada, već da naši proizvodi imaju oznaku ekoloških", istakao je Dumbrović i dodao da Hrvatska treba jasno da kaže ukoliko ovo područje nema perspektivu.

Skupu je prisustvovao i načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina, koji je zatražio da se obrati, ali nije dobio dozvolu organizatora, a nakon skupa je ocijenio da je ovaj današnji događaj skupljanje jeftinih političkih poena.

On je napomenuo da i opštinska vlast o ovom pitanju ima isti stav kao i građani Dvora, te da je lokalna zajednica ranije saopštila da će informisati građane kada bude uključena u proces odlučivanja.

Komentarišući primjedbe organizatora skupa da do danas nije održan nijedan mjesni odbor da bi se građani izjasnili, on je rekao da dinamiku određuje država, te da će stanovništvo biti uključeno kad odredi država.

Arbutina je pozvao javnost na okrugli sto, koji će biti održan u utorak, 26. maja u organizaciji Udruženja novinara za životnu sredinu Hrvatskog novinarskog društva, u saradnji sa Fondom za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško o temi "Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori?".

Hrvatski Sabor je 17. oktobra prošle godine donio Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a opština Dvor je 30. marta ove godine od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost dobila dopis da učestvuje u procesu izbora lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Nakon toga, na sjednici lokalnog parlamenta, koja je održana u aprilu, usvojen je zaključak da se opština Dvor protivi ideji izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada.