Regija
0

Protest u Podgorici: "Opkolili" institucije sistema i tražili ostavku Vlade

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Podgorici je večeras održan protest Demokratskog fronta, opozicione političke grupacije u Crnoj Gori, sa kojeg je ponovo zatražena ostavka aktuelne vlade Mile Đukanovića, kao i formiranje prelazne vlade koja bi omogućila održavanje, kako su istakli iz DF-a, "fer i poštenih izbora".

Večerašnji skup, na kojem je učestvovalo oko dvije hiljade građana, protekao je mirno za od prethodnih protestnih okupljanja DF-a. Skup je obezbjeđivao manji broj pripadnika policije.

Pristalice DF-a su, nakon održanog protesta na Trgu republike u Podgorici, izveli performans u kojem su, kako su naveli, "živim lancem" opkolili crnogorske institucije. Demonstranti su, držeći se za ruke, „opkolili“ zgrade Vlade, Predsjedništva i Skupštine Crne Gore, upravnu zgradu opštine Podgorica, Crnogorsko narodno pozorište, Prvu banku Crne Gore, Centralnu banku, kao i hotel "Hilton“.

Kolone građana koji su stajali ispred institucija za zapaljenim svijećama predvodili su funkcioneri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić i Janko Vučinić.

Mandić je ocijenio da vlast nije „vezana“ ničim i da će je zato "noćas vezati".

"Ovim šaljemo poruku da imamo problem sa diktatorom i autokratom. Ovdje je pitanje ko će prvi da pokaže strah, a narod neće pokazati strah. Naš diktator bi bio u stanju da se obračuna sa svima samo da se održi na vlasti. Nećemo mu to dozvoliti", rekao je Mandić.

Nakon završenog performansa, pristalicama DF-a se obratio Milan Knežević, funkcioner DF-a. 

"Tražimo pad aktuelne vlade. Pozivamo na dijalog sve parlamentarne subjekte, ali je jedina tema o kojoj se može pričati prelazna vlada", istakao je Knežević.

Iz DF-a su najavili nove proteste u Nikšiću i Danilovgradu, kao i ponovno okupljanje u glavnom gradu Crne Gore za početak decembra.

Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu stradalima u Parizu, Bejrutu, Siriji, kao i putnicima iz ruskog aviona.