Regija
0

Protest Srbije Haškom tribunalu

FENA
U Haškom tribunalu prenijeto je nezadovoljstvo Srbije odlukom da se i Albanija stavi na listu zemalja u koju se upućuju osuđeni pred tim sudom.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović prenio je sekretaru suda Hansu Holthuisu zabrinutost Vlade zbog odluke Tribunala da potpiše sporazum s Albanijom koji omogućava da se i u toj zemlji izdržavaju kazne koje odredi sud.

"Smatramo da je to veoma loše rješenje. Pored očiglednih razloga zbog čega Albaniji ne bi trebalo omogućiti da učestvuje u programu smještanja osuđenika, postoje i razlozi koji se odnose na uvjete u tamošnjim zatvorima", rekao je Ignjatović za B92.

On podsjeća da izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima u Albaniji za 2007. godinu, kao i izvještaj organizacije Amnesty international za istu godinu, ukazuje da je jedan od najvećih problema, sa aspekta poštovanja ljudskih prava, upravo stanje u zatvorima te zemlje.

"Mi ćemo insistirati da nijedan naš državljanin ne bude upućen u Albaniju, a smatramo da ne bi bilo dobro da bilo ko od osuđenih tamo bude upućen na izdržavanje kazne", dodaje Ignjatović.

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte iznijela je, po povlačenju s te funkcije, da su postojale indicije da su neke od srpskih žrtava s Kosova završile u kampovima u Albaniji gdje su im odstranjivani organi koji su kasnije prodavani.

Pojedini haški svjedoci na suđenjima po optužnicama za Kosovo govorili su o umiještanosti Albanije u te sukobe, odnosno svjedočili su o saznanjima da su se u Albaniji nalazile baze OVK, kao i da je ta vojska iz Albanije snabdijevana oružjem