Regija
0

Proslava Ramazanskog bajrama u zagrebačkoj džamiji

FENA
Foto: HRT
Foto: HRT
U prigodi Ramazanskog bajrama, središnju svečanost jutros je u zagrebačkoj džamiji predvodio predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, istaknuvši važnost mira i suživota muslimanskih vjernika s predstavnicima drugih religija i društvom u cjelini.

"Islam je religija koja se danas u svijetu najviše zlorabi i napada, njime manipuliraju svi, kako protivnici, tako i pristaše", istakao je Omerbašić u poruci islamskim vjernicima, naglasivši da je islam došao na svijet kao milost Božja, a ne kao njegov rušitelj. Kao otpor islamu naveo je brojne pokrete diljem kontinenta koji služe političkim strankama za osobni probitak, kvalificirajući islam neprihvatljivim optužbama.

Nasuprot tomu, istaknuo je, ozbiljni islamski znanstvenici godinama upozoravaju kako se islam ne može miješati u politička pitanja koja su suprotna njegovom poimanju politike, jer su ona uglavnom ispod moralnog prosjeka kakav zagovara islam. Poručio je i da muslimani, bez obzira na neprihvatljivost takvih kvalifikacija, moraju učiniti sve u sprječavanju daljnjeg pogoršanja odnosa s pripadnicima drugih religija. "Naša je sveta islamska obveza boriti se za mir", istaknuo je.

Osvrnuvši se na ovogodišnji ramazanski post, izrazio je zadovoljstvo brojnošću vjernika koji su se odazvali obredima, osobito odazivom mladih, što je pripisao zaslugama vjeronauka u školama. "Unatoč velikim vrućinama početkom i sredinom ramazana, u kojima smo postili i po 18 sati dnevno, broj vjernika na obredima, među kojima je bilo i do 80 posto mladih, premašio je ove godine sva očekivanja", rekao je Omerbašić.

Zadovoljan je brzinom kojom se dovršava izgradnja Islamskog centra u Rijeci, naglasivši da će Islamska zajednica u Hrvatskoj biti jedna od rijetkih u Europi koja će uskoro imati u svom sastavu dva islamska centra, saopćeno je iz HINA-e.