Regija
0

Pronađena crna kutija srušenog makedonskog helikoptera

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ministarstvo odbrane Makedonije saopćilo je imena 11 makedonskih vojnika koji su poginuli prilikom pada vojnog helikoptera u blizini Skoplja, od kojih je najmlađi imao 23, a najstariji 37 godina.

Ministarstvo odbrane još nije saopćilo uzrok pada helikoptera koji se srušio u subotu kod mesta Katlanovsko Blace, ali je ministar odbrane Lazar Elenovski rekao da je pronađena crna kutija, ali ne klasična crna kutija, već instrumenti na osnovu kojih će stručnjaci doći do preciznijih informacija o uzroku nesreće, prenijela je FTV.

Skopski mediji prenose da su očevici rekli da su čuli dvije eksplozije i da je helikopter nisko letio. U helikopteru Mi17, koji je poletio iz sarajevske baze Butmir nalazili su se vojnici koji su se vraćali kući nakon šestomjesečne službe u okviru misije EUFOR-a u BiH.

Helikopter je pao nekoliko minuta prije slijetanja na skopski vojni aerodrom, a izgubio je kontakt sa radarskom kontrolom na šest milja od cilja. Makedonska vlada formirala je posebnu komisiju koja treba da podnese izvještaj o nesreći. Poginuli vojnici bit će sahranjeni uz vojne počasti, a dan sahrane bit će proglašen danom žalosti u Makedoniji.