Mesić se obratio srpskoj zajednici
0

"Promislite prije pokretanja polemike"

FENA
"Hrvatska formalno-pravno štiti prava nacionalnih zajednica na najvišoj razini čak s višim pravima nego što je to u većini europskih zemalja".

"No, svakako da ima i pojedinačnih stvari koje treba rješavati", rekao je danas predsjednik RH Stjepan Mesić novinarima u Ogulinu nakon proslave Dana grada odgovarajući na optužbe Srpskog demokratskog foruma (SDF) o alarmantnom položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

Mesić je pozvao one pojedince iz srpske zajednice u Hrvatskoj koji pokreću takvu javnu polemiku "da još jednom razmisle i prije svega sjednu za stol s institucijama sustava koje probleme srpske zajednice u Hrvatskoj uistinu mogu rješavati".

SDF je u otvorenom pismu ustvrdio kako su Srbi marginalizirani i isključeni iz mnogih sfera javnog i društvenog života, a nacionalni identitet više im je stigmatiziran, nego priznat. Srbi se nalaze u iskustvu novonastale manjine čija životna i statusna pitanja tek čekaju rješenje, stoji u otvorenom pismu na internetskoj stranici SDF-a.

"To su pitanja vezana za povratak izbjeglica, stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava, obnovu njihovih kuća i povrat uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, rješavanje statusnih pitanja vezanih za državljanstvo, poteškoće u priznavanju prava iz radnog odnosa i mirovinskog osiguranja, etnički pristrano pravosuđe i inflacije optužbi za ratne zločine, strepnje za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje imovine, medijski i javni linč i govor mržnje, ekonomsku zapostavljenost krajeva u koje se vraćaju i uništenu infrastrukturu", navodi se u pismu.

Na novinarsko pitanje, predsjednik Mesić odbio je odgovoriti hoće li podržati Nadana Vidoševića kao eventualnog budućeg kandidata za predsjednika RH, kao i Andriju Hebranga ili Miroslava Tuđmana, te je kazao da će o tome odlučivati isključivo kao građanin na budućim izborima.

Na pitanje misli li da menadžerski ugovori sindikalnih povjerenika u Hrvatskim željeznicama podsjećaju na mafijaško ovladavanje gospodarstvom SAD-a prije stotinu godina, predsjednik Mesić odgovorio je da njemu nije poznato koji je razlog ovakvim menadžerskim ugovorima

u HŽ-u.

"Mi imamo mafiju, kao što ju ima i svaka zemlja, ali bitno je da ona ne vlada državom i da institucije funkcioniraju. Ne bih načelno prozvao nikoga u ovom slučaju, već pozivam institucije države da koriste svoju zakonsku obavezu i sankcioniraju one koji krše zakon", kazao je Mesić.

Cijenu plina za gospodarstvo ne određuju samo Vlada RH i hrvatski distributeri, već je ona velikim dijelom uvozna kategorija, kaže Mesić, a nedavne inicijative za snižavanje cijene osnovnih namirnica u maloprodaji ocjenjuje kao sigurnu pomoć građanima da prebrode inflaciju, ali smatra da su još važnije "sustavne mjere da se inflacija snizi".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da RH ubrza suđenje u slučaju Kriste Laptala, Mesić je ponovio kako se politika ne može miješati u grčko pravosuđe, ali obrana može pravnim sredstvima ubrzati da kapetan Laptalo dobije prvostupanjsku presudu u pisanom obliku i nastavi svoju pravnu bitku.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dodao je da bez obzira na činjenicu što obrana još nema ni pisanu osuđujući prvostupanjsku presudu, zbog suđenja u nerazumno dugom roku može zatražiti zaštitu ljudskih prava kapetana Laptala kod Europskog suda za prava čovjeka.