Regija
0

Proglašeni zvanični rezultati izbora u Crnoj Gori

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Državna izborna komisija (DIK) proglasila je konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori održani 16. oktobra.

Iz DIK-a je saopšteno da je sjednici prisustvovalo 15 članova, koji su podržali odluku o proglašavanju konačnih rezultata izbora, dok je opozicija, uoči glasanja, napustila maratonsku sjednicu koja je počela jučer oko 17.00 sati. Rezultati su proglašeni desetak minuta prije ponoći.

"Prema preliminarnim rezultatima izbora, DPS je osvojio 36 mandata, DF 18, Ključ devet, Demokrate Alekse Bečića osam mandata, SDP četiri, a Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po dva mandata. Koalicija Albanci odlučno osvojila je jedan mandat, koliko i Hrvatska građanska inicijativa", saopštio je DIK.

U saopćenju se navodi da je, prema konačnim rezultatima, od 528.817 upisanih u spisak, na izborima glasalo 388.220 birača. Od toga je bilo 382.706 važećih, i 5.513 nevažećih listića.

Sekretar DIK-a Milisav Ćorić rekao je da se sjednica odvijala "u prilično lošoj, neprijatnoj atmosferi".

Sjednica je prvi put prekinuta i data pauza zbog toga što su se pojavile teškoće u imenovanju oponumoćenog predstavnika liste Demokratskog saveza Albanaca.

Ubrzo nakon nastavka sjednice, oko 20.00 časova, pojavila se informacija da su se ispred zgrade DIK-a okupili pojedini opozicioni lideri, pa je sjednica, kako je objavljeno, opet prekinuta oko 21.00 sat.

Ispred zgrade u kojoj zasjeda DIK, bili su lideri Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Milan Knežević i Koča Pavlović.

Ćorić je rekao ranije da je sjednica počela sa situacijom u kojoj je saopšteno da je "neko htio da povuče svog predstavnika", a nakon toga je došlo do osporavanja te činjenice.