Slovenija i Hrvatska
0

Proglašene vanredne mjere odbrane od poplava

FENA
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
Zbog obilnih kiša koje su pale posljednjih dana i porasta vodostaja gotovo svih većih rijeka, Hrvatska i Slovenija proglasile su u subotu vanredne mjere odbrane od poplava.

Dodatno pogoršanje se očekuje preko vikenda, pa je crveni vremenski alarm, najviši stepen upozorenja od vremenske opasnosti, proširen na cijelu Sloveniju.

Tokom noći su mnogi dijelovi Slovenije već poplavljeni, rijeka Savinja je u Celju dostigla kritičnu visinu, poplavila grad Laško i odnijela jedan od kamenih mostova.

U Sloveniji su ugrožena naselja u blizini pritoka Save i Drave, dok se u Zagrebu Sava izlila iz korita i došla do nasipa. Iz hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji za sada ne postoji opasnost od poplava, saznaje B92.

Mještani područja Laško u Sloveniji jutros su se probudili odsječeni od ostatka svijeta. Rijeka Savinja prelila se preko nasipa i poplavila tridesetak kuća u ovom mjestu. Lokalni putevi su poplavljeni tako da se ovom dijelu Slovenije teško prilazi.

Slična situacija je i u Hrvatskoj u kojoj je veliki broj lokalnih puteva pod vodom. I druge reke u Sloveniji koje se ulivaju u Savu i Dravu popunile su svoja korita.

Slovenci očekuju da bi se Savinja mogla izliti i u Celju, a rijeka Poljanska Sora ugrozila je oko 90 objekata u selu Stari Žiri.

U hidrometeorološkom zavodu kažu da za sada u Srbiji ne postoji opasnost od poplava i da je vodostaj Save u opadanju.

Rijeka i dalje raste, a stanovnicima celjske okoline se već savjetuje prokuhavanje vode za piće i kuhanje.

U ostalim dijelovima Slovenije nije ništa manje kritično, poplavljena su naselja i putevi, a i dalje prijeti opasnost od klizišta. Zbog toga policija savjetuje da se sve do opoziva crvenog alarma ne kreće na put, jer se situacija na slovenačkim putevima naglo pogoršava.

Mnogi od njih su već potpuno neprohodni. Među njima su i neke od ulica u Ljubljani, koje je voda potpuno poplavila.

Dodatno pogoršanje vremena i još veće padavine se očekuju krajem današnjeg dana, naročito u noći sa subote na nedjelju, zbog čega je u pripravnosti i slovenačka vojska.

Postepeno umirivanje vremena se najavljuje tek za kraj sutrašnjeg dana, zbog čega se do tada svima u Sloveniji savjetuje krajnji oprez.

U protekla 24 sata meteorološke stanice u Hrvatskoj i Sloveniji mjerile su više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, dok je na pojedinim mjestima izmjereno i do 400 litara, prenose agencije.