Početna cijena 26.000 eura
12

Prodaju se Titovi predmeti i namještaj iz Vile Lapad

Klix.ba
Nakon što je nekadašnja Titova vila u Uvali Lapad nedavno vraćena nasljedniku bogate dubrovačke porodice Banac Marojici Miloslaviću, kojima je atraktivna nekretnina uz more oduzeta u procesu nacionalizacije, Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) odlučila je sav namještaj iz bivše državne rezidencije prodati putem javnog konkursa.

Na aukciji se našlo 115 predmeta iz Vile Lapad s početnom cijenom od 200.000 kuna (26.000 eura), a među predmetima, koje će kolekcionari moći kupiti, su krevet u kojem je Tito spavao, zatim fotelje u kojima se odmarao te sto za kojim je jeo.

Najskuplji predmet je klavir C. Bechstein, koji je država procijenila na oko 2.700 eura, a stilski stolić s intarzijama procijenjen je na dvije hiljade eura. Ljubiteljima Titovog lika i djela najzanimljiviji će biti masivni krevet dimenzija 225x240 centimetara, koji se nalazi na prvom spratu vile.

Njegova početna cijena je 500 eura. Većina namještaja je u lošem stanju, a i nemaju neku veliku umjetničku vrijednost pa su, prema mišljenju poznavalaca starina, cijene realne.

Osim toga, Tito u pomenutoj vili nije često boravio, jer je, kako je poznato, nije pretjerano volio. Vila Lapad je sagrađena 1936. godine, a za razliku od Tita, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u njoj je rado boravio, piše Jutarnji.hr.