State Department
0

Problemi u Crnoj Gori i dalje opstaju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a u redovnom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu koji je u Washingtonu predstavila državna tajnica Hillary Clinton, ocijenilo je da, iako su crnogorske vlasti tokom 2008. općenito poštovale ljudska prava svojih građana, brojni problemi i dalje uporno opstaju, pišu danas podgoričke Vijesti.

"Među tim problemima su policijsko maltretiranje osumnjičenih u pritvoru, zatvorski uslovi ispod standarda, zloupotreba i arbitrarnost hapšenja, policijska nekažnjivost, dugotrajan pritvor prije suđenja, kašnjenje i neefikasna suđenja, raširena percepcija korupcije u policiji i pravosuđu, progon novinara, diskriminacija nad velikim brojem interno raseljenih osoba, diskriminacija nad ženama, trgovina ljudima i diskriminaciju nad etničkim manjinama, posebno Romima", navedeno je u posebnom izvještaju State Departmenta za Crnu Goru.

U odjeljku "Korupcija vlasti i transparentnost", konstatira se da vlasti nisu dosljedno primjenjivale zakonske odredbe o krivičnim kaznama za korupciju državnih zvaničnika, kao i da postoji "raširena percepcija korupcije, posebno u izvršnoj i sudskoj vlasti".

State Department je naveo da su vlada i druge državne institucije ignorirali preporuku komisije za utvrđivanje konflikta interesa da otpusti zvaničnike koji nisu prijavili prihode i imovinu.

Iako je krajem godine usvojen novi Zakon o suzbijanju konflikta interesa, "nekim javnim zvaničnicima je i dalje dozvoljeno da budu u upravnim odborima državnih kompanija ili rade u naučnim, humanitarnim ili sportskim asocijacijama", navedeno je u izvještaju.

Konstatira se i optužbe opozicionog Pokreta za promjene na račun tadašnjeg državnog tužioca Vesne Medenice da donosi selektivne odluke, zato što nije optužila direktora policije Veselina Veljovića za sklapanje ugovora sa kompanijom "Čelebić" o prodaji državne zemlje i gradnji novog sjedišta policije bez javnog tendera. Navedeno je i nepostupanje po žalbi tužioca iz 2007. na oslobađajuću presudu dvojici zvaničnika za kršenje tenderske procedure u privatizaciji "Jugopetrola" iz Kotora 2002. godine, kao i 54-procentno povećanje broja žalbi Komisiji za kontrolu za javne nabavke na odluke o tenderima, naročito onih velike vrijednosti, u odnosu na 2007.

"Policijska korupcija i neprimjeren utjecaj vlasti na ponašanje policije i dalje su problem; malo, tijesno povezano društvo obeshrabruje prijavljivanje korupcije i olakšava kriminalcima pristup policijskim zvaničnicima. Unutrašnja kontrola MUP-a poduzela je disciplinske mjere kako bi riješila ove probleme", navedeno je u izvještaju.

State Department je konstatirao i pravni status prijava, istraga, optužnica i suđenja u slučajevima policijskog maltretiranja Aleksandra Pejanovića, Nenada Ivezića, Milenka Pejanovića, maloljetnog R.M, zatim Predraga Đukića, Ivana Abramovića, pokojnog Pjetra Siništaja, kao i navode medija da se preispituju dokazi u istrazi protiv Milana Vujanovića, šefa podgoričke policije 2005. godine. On je osumnjičen da je specijalcima naredio masovno prebijanje pritvorenika u zatvoru u Spužu.

State Department naveo je i slučajeve optužnica i istraga za Kaluđerski Laz, Morinj, Bukovicu i deportaciju Muslimana. "Privatno vozilo Slobodana Pejovića, bivšeg policijskog inspektora u Herceg Novom i svjedoka u slučaju (deportacije muslimana) demolirano je 18. novembra. Počinioci nisu pronađeni", dodaje se u izvještaju.

Prava manjina se generalno poštuju u praksi, ali su Romi neravnopravni u pristupu socijalnoj zaštiti i društvo ih diskriminira, navedeno je u izvještaju.

"Lideri etničkih Albanaca i muslimana žale se da nisu dovoljno zastupljeni u strukturama vlasti. Srpski lideri se žale na diskriminaciju i nedostatak ekonomskih mogućnosti", piše u tom izvještaju, prenio je Tanjug.

Konstatira se i da minimalna mjesečna zarada 55 eura ne obezbjeđuje pristojan standard radniku i njegovoj porodici, a da ni prosječna augustovska mjesečna plaća 426 eura nije adekvatna da radnik i njegova familija žive "komforno".

U izvještaju je navedeno i da policija nije riješila napade na novinare niti je otkrila motive u slučajevima napada na novinara i pisca Jevrema Brkovića, kada je ubijen Srđan Vojčić.