Financial Times
0

Problem korupcije najizraženiji na Balkanu

FENA
Sve bivše komunističke evropske države koje su prošle kroz nimalo savršen proces tranzicije ka kapitalizmu pate od problema korupcije, no problem je, čini se, najizraženiji na Balkanu, piše u srijedu Financial Times.

Hrvatska, koja se nada da će do 2012. godine postati 28. članica Evropske unije, po regionalnim standardima predstavlja svijetlu tačku.

Prema organizaciji Transparency International, koja se bavi problemom korupcije na globalnoj razini, Hrvatska je u tom pogledu bolja čak od Grčke, koja je već gotovo tri desetljeća članica evropske obitelji.

Ali, od sposobnosti Hrvatske da se uhvati ukoštac s problemom korupcije mnogo toga ovisi, a prije svega daljnje širenje Unije na prostor bivše Jugoslavije, nastavlja list.

Ako se napori Zagreba na tome planu pokažu neuspješni, to će ugroziti šanse za ulazak te zemlje u Evropsku uniju, a samim tim i nade drugih država koje stoje u redu za početak pregovora o pristupanju Uniji.

A ako proces proširenja zapne na Balkanu, bit će teško održati njegov zamah, što će pogoditi i druge zemlje, a prije svega Tursku, napominje Financial Times.