Poplave u Hrvatskoj
0

Probijen nasip kod Zaprešića

SRNA
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
Rijeka Sava probila je nasip kod Zaprešića, gdje je u toku evakuacija stanovništva, javljaju hrvatski mediji.

Iz Državne službe za spašavanje navode da su naseljima u okolini Zaprešića potrebni čamci i vreće sa pjeskom.

U Hrvatskoj su se izlile i rijeke Mura, Lonja i Sutla, ali za sada nema informacija o štetama ili povrijeđenima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić izjavio je da bi vodeni talas iz Slovenije kroz Zagreb trebao proći bez ikakvih problema. 

"Očekujemo da će taj vodni talas iznositi oko 420 centimetara i mi ćemo ga provesti normalno kroz Zagreb", istakao je Husarić, dodajući da su i dalje u Zagrebu na snazi redovne mjere odbrane od poplava te da se nada da vanrednih neće biti.

On je naveo da se zečji nasipi postavljaju u mjestu Medsave kod Samobora i Drenju Brdovečkom kod Zaprešića, u nebranjenom području. Tamo se za sada odoljeva vodama, ali da su se pojavile i podzemne i zaobalne vode.

Velike kiše padaju na riječkom, istarskom i goranskom području. U Istri ima lokalnih izlivanja - u Umagu je lokalna poplava zbog loše oborinske kanalizacije. Lokalnih izlivanja ima i na području Zagorja i Međimurja.
 Husarić je naveo da rijeka Mura pomalo raste ali da je sve u stanju redovne odbrane od poplava, a isto tako i Drava lagano raste i pripremno je stanje odbrane od poplava.

Vodostaji rijeke Kupe su u porastu i prati se situacija i maksimumi se očekuju sutra.

"Karlovac je u pripremnim mjerama odbrane od poplava. Vodostaji Dunava su u blagom porastu. Prema prognozama očekuje se da će tokom današnjeg dana kiša prestati padati i da će se stanje početi normalizovati", zaključio je Husarić.