Tvrdnja poslanika EP-a Doris Pack
0

Priznavanje Kosova nije uslov za prijem Srbije u EU

SRNA
Doris Pack
Doris Pack
Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pack tvrdi da priznavanje Kosova neće biti uslov za prijem Srbije u EU.

Ona je istakla da još pet zemalja članica EU nisu priznale Kosovo, zbog čega se taj uslov ne može nametati ni Srbiji. Ona smatra da je kandidatura Srbije za ulazak u EU izvjesna.

"Više je nego očigledno da da će do kraja godine biti učinjen korak naprijed na tom putu i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo, ali nisam sigurna da će biti određen datum početka pregovora", rekla je Doris Pack.	

Njemački kancelar Angela Merkel dolazi u utorak, 23. augusta, u zvaničnu posjetu Srbiji. Beogradski "Blic" objavio je danas da Merkelova dolazi u Beograd sa zahtjevom da se "normalizuje situacija" na sjeveru Kosova, prije svega kada je riječ o carini i sudu, te da se rješenje postigne dijalogom Beograda i Prištine. 

Pozivajući se na "više pouzdanih izvora", list piše da je strah zvaničnog Beograda da "normalizacija" znači stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine i da će ako odbije Beograd biti suočen sa blokadom daljih integracija u EU, izazvao nervozu i sve oštrije izjave srbijanskih zvaničnika da "Beograd neće preći crvene linije" i da se zarad članstva u Uniji "neće odreći Kosova".