MUP Srbije
0

Privedeno sedam osoba zbog prijetnji novinarki "Insajdera

SRNA
Policija je privela sedam osoba, od kojih su tri maloljetne, zbog sumnje da su prijetile autoru emisije "Insajder" Brankici Stanković.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić precizirao je da je beogradska policija, u saradnji sa policijom iz Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice i Kraljeva, privela Vladimira Samardžića (25) iz Novog Sada, Mlađena Bogdanovića (26) iz Pančeva, Petra Bažalca (18) iz Vrnjačke Banje, Stefana Hadži Antonovića (22) iz Beograda, kao i D.B. (16), R.M. (17) i A.D. (15).

Samardžiću je dežurni istražni sudija u Novom Sadu odredio pritvor do 30 dana, a policijska mera zadržavanja do 48 časova određena je Bogdanoviću i Hadži Antonoviću, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni istražnom sudiji.

Protiv ostalih lica biće podnesen izvještaj nadležnim tužilaštvima, rekao je Dačić iz Kine za beogradske medije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja rad na identifikaciji drugih lica za koje postoje osnovi sumnje da su izvršili navedeno krivično delo", rekao je ministar Dačić.

Beogradska televizija B92 osudila je juče prijetnje autorima emisije "Insajder", koja se emituje na ovoj televiziji, i apelovala na državne organe Srbije da pronađu počinioce i zaštite novinare.

Do najnovijeg talasa prijetnji putem interneta, grafitima na beogradskim zidovima, u kojima se autorima emisije “Insajder” prijeti silovanjem, klanjem, ubistvom, došlo je, kako je saopštio B92, nakon emitovanja prve epizode serijala pod naslovom “(Ne)moć države”, o vođama ekstremnih navijačkih grupa čiju je zabranu nedavno zahtijevao republički javni tužilac.

"U ovoj emisiji javnost je upoznata sa sadržajem više od sto prijava koje je protiv vođa navijačkih grupa policija podnosila posljednjih godina, a po kojima, po pravilu nije dolazilo do pravnosnažnih presuda", navedeno je u saopštenju.