Regija
3

Matija Babić, vlasnik portala Index.hr, pozvan u policiju na informativini razgovor

Klix.ba
Matija Babić
Matija Babić
Matija Babić, osnivač portala Index.hr, nalazi se na informativnom razgovoru u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu.

Potvrdio je to i na svom Facebook profilu napisavši "Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka". Statusu je dodao i oznaku kako se trenutno nalazi u zgradi MUP-a.

Pretpostavlja se da je u policiju pozvan zbog korištenja ilustracije koja je prikazivala kukasti križ na hrvatskoj zastavi, a objavljena je na sinoćnjoj naslovnici portala Index.hr.

Iako je najprije objavljeno da je Babić priveden,Tportal saznaje da je policija Babića pozvala na informativni razgovor, a on se odazvao pozivu i na razgovor otišao sam, bez advokata.

Matija Babić je preko svog Facebook profila iznio mišljenje da su se Hrvati na referendumu odlučili za diskriminaciju i fašizam.

Podsjetimo, prema neslužbenim rezultatima referenduma "za" da se u Ustav Hrvatske unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca glasalo je 65,87 posto birača, dok je "protiv" bilo 33,51.

Babić je na vijest o tome stavio ilustraciju zastave Hrvatske sa kukastim križem, nakon čega su mu upućene brojne prijetnje.

Danas je na Facebooku napisao: "Oprostite, ne stignem odgovoriti na svaku prijetnju posebno. Shvatit ćete me, znate kakvi su već razdragani katolici kad slave obitelj i Boga."

Nekoliko sati kasnije objavio je da se nalazi u MUP-u.

U međuvremenu, otvorena je i Facebook stranica "Podrška Matiji Babiću".

Prema članku 151. Kaznenog zakona Hravatske "ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njenu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".