Zbog deportacija bh. građana
0

Pritvor za devet bivših crnogorskih MUP-ovaca

Sarajevo-x.com
Podgorica
Podgorica
Devetorici bivših pripadnika MUP-a Crne Gore, optuženim za deportaciju bh. građana iz ove zemlje 1992. godine, bit će određen pritvor, na prijedlog zamjenika specijalnog tužioca Višeg suda u Podgorici.

Kako javljaju crnogorski mediji, pritvor se određuje zbog posebno teških okolnosti krivičnog djela.

Rješenja o pritvoru upućena su u četvrtak, a za ova krivična djela po zakonu može se izreći kazna zatvora od deset ili više godina.

Prema optužnici, Boško M. Bojović, Milisav-Mića M. Marković, Radoje B. Radunović, Duško D. Bakrač, Božidar J. Stojović zvani Božo, Milorad M. Ivanović, Milorad D. Šljivančanin, Branko-Banjo I. Bujić i Sreten Lj. Glenđža, izvršili su krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije, saznaju crnogorske Vijesti.

Optužnica nosi datum 19. januar 2009. godine, sa oznakom KTS 17/08. Na optužnici je i prijemni pečat Višeg suda u Podgorici, u kojem je navedeno da je u pisarnicu primljena u 14 časova.

Prema navodima optužnice, optuženi su u maju 1992. u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine, vršili nezakonito preseljavanje državljana BiH, muslimanske i srpske nacionalnosti, koji su imali status izbjeglica, izvršavajući naredbu ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, pokojnog Pavla Bulatovića, da se postupa po zahtjevima MUP-a Republike Srpske, da se lica koja su došla sa teritorije BIH u Crnu Goru, liše slobode i vrate u BIH.