Karel Erjavec
0

Pritisci NATO-a na Sloveniju da požuri s ratifikacijom

FENA
Bivši slovenski ministar obrane i sadašnji ministar obitelji, rada i socijalne skrbi Karel Erjavec izjavio je u utorak da zemlje članice NATO-a pritišću Sloveniju da požuri s ratificiranjem hrvatskoga pristupnog protokola kako bi se Hrvatska mogla pridružiti Savezu na susretu na vrhu u početku travnja ove godine, kako je i planirano.

"Vrše se pritisci", rekao je Erjavec novinarima u stanci sastanka na kojemu vladajuća koalicija premijera Boruta Pahora raspravlja o aktualnim pitanjima, pa i o inicijativama nekih skupina da se u parlamentu ratificirani protokol opozove putem tzv. Narodne inicijative, na referendumu za koji bi se u četvrtak počelo prikupljati 40.000 potpisa.

Erjavec je u prijašnjoj vladi desnog centra bio ministar obrane, a u sadašnjoj je kao predsjednik stranke umirovljenika (DESUS) dobio mjesto ministra obitelji, rada i socijalne skrbi.

Na novinarski upit na koje pritiske misli, Erjavec je rekao da su ti pritisci neslužbeni, ali da bi mogli značiti da će Sloveniji, ako im ne popusti, u nekim slučajevima ostati "zatvorena vrata" na koja bude kucala. "Znate da su i na mene kao ministra obrane svojedobno vršeni neslužbeni pritisci da povećamo naš kontingent vojnika u Afganistanu, ali unatoč pritiscima nismo popustili", rekao je Erjavec.

Slovenski mediji popodne javljaju da se premijer Pahor i dalje odlučno protivi referendumu, a da je bivši premijer Janez Janša predložio da se na izvanrednoj sjednici parlamenta, na kojoj će se odlučivati i o inicijativi za pokretanje referenduma o pristupnom protokolu Hrvatske, učini ustupak Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) i njezinu negdašnjem predsjedniku Marjanu Podobniku, kako bi otpala mogućnost da zbog referendumske procedure Slovenija zakasni poslati pristupni protokol u Washington.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Janša je na konferenciji za novinare u utorak rekao da će glasovati za tekst parlamentarne izjave SLS-a, po kojoj je cijeli Piranski zaljev u vrijeme kad je Slovenija proglasila neovisnost, pripadao Sloveniji i da je u to vrijeme Slovenija imala nesmetan pristup međunarodnim vodama. "No još bi mi draže bilo da se prihvatljiv tekst postigne dogovorom svih stranaka pa bi referendum bio nepotreban", rekao je Janša.