Economist
0

Pristupanje Srbije EU nije umrlo, snovi o Kosovu su druga priča

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedmičnik The Economist, u osvrtu na mišljenje Međunarodnom suda pravde (ICJ) o proglašenju neovisnosti Kosova, prenosi u petak kratku povijest događaja koji su doveli do proglašenja neovisnosti, kao i atmosferu u Kosovskoj Mitrovici, Dečanima, Prištini i Beogradu na dan objavljivanja mišljenja haškog suda.

Izvještač londonskog sedmičnika zaključuje da nakon ovog sudskog mišljenja i Kosovo i Srbiju očekuju problemi - jednu stranu provedba reformi i iskorjenjivanje korupcije, a drugu nastavak puta u Evropsku uniju i odustajanje od "snova o Kosovu".

Do sada su kosovski čelnici mogli da okrive Srbiju za nepopustljivost i tako pravdaju svoj neuspjeh u provedbi reformi i poboljšanju životnog standarda. Ali taj izgovor će izgubiti na uvjerljivosti posebno ako se poveća broj zemalja koje priznaju Kosovo, smatra britanski sedmičnik Economist.

Što se tiče Srbije, čiji je predsjednik obećao stanovnicima "i EU i Kosovo", Economist smatra da su trenutno, i jedno i drugo malo vjerojatni. Ali, ističe Economistov izvjestitelj, iako je pristupanje Srbije EU-u zastalo, ono svakako nije umrlo - dok su snovi o Kosovu "druga priča".