Regija
3

Priština: Više povrijeđenih u sukobu policije i pristalica opozicije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sukobi pristalica opozicije i policije u Prištini i dalje traju. Specijalne jedinice kosovske policije suzavcem rasteruju demonstrante sa glavne ulice “Majka Tereza” u centru grada u sporedne ulice, ali se oni ponovo vraćaju.

Demonstranti gađaju zgradu Vlade Kosova i policiju kamenicama i drugim tvrdim predmetima.

Na ulicama Prištine su policijska blindirana vozila. Do sada su najmanje četiri osobe, dva policajca i dva civila, zatražile ljekarsku pomoć u Kliničko univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

Nekoliko slučajnih prolaznika, među kojima i jedno šestogodišnje dijete, onesvijestili su se na ulici od suzavca. Njima je pružena ljekarska pomoć na mjestu događaja.

Protesti opozicionih političkih partija povodom jutrošnjeg hapšenja poslanice opozicije Donike Kadaj - Bujupi počeli su oko 12 sati i vrlo brzo su prerasli u sukob između demonstranata i policije. Okupljeni demonstranti su gađali policiju tvrdim predmetima i flašama sa bojom, a policija je reagovala bacanjem suzavca i rastjerivanjem demonstranata u sporedne ulice.

Protest su predvodili na Trgu Skenderbeg ispred zgrade Vlade, lideri pokreta “Samoopredeljenje”, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo - Visar Ymeri, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj - sa kojima je bio i poslanik Albin Kurti, koji je jutros izbjegao hapšenje.

Pored naloga za hapšenje poslanice Donike Kadaj-Bujupi, Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje i poslanika “Samoopredjeljenja”, Albina Kurtija, Albulene Haxhiu i Fatona Topalija. Policija je izvršila pretres stanova Kurija i Haxhiu, ali ih nije zatekla tamo.

Pomenuti poslanici opozicije bili su nasilni i koristili su suzavac u skupštinskoj sali u pokušaju opozicije da blokira rad Skupštine Kosova. Opozicija više od dva mjeseca blokira rad Skupštine tražeći da se povuku potpisi sa Sporazuma o zajednici općina sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.