Regija
0

Priština: Tužilaštvo zatražilo pritvor za uhapšenog poslanika Aljbina Kurtija

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Osnovno tužilaštvo Prištine započelo je, kako je i ranije bila obaviještena javnost, istragu protiv poslanika Skupštine Kosova, Aljbina Kurtija, koji je osumnjičen za krivična djela: izazivanje opšte opasnosti, upotreba oružja i ometanje službenika u izvršavanju zvaničnih dužnosti.

Prema zakonskoj proceduri, poslaniku Kurtiju je upućen poziv da se javi u kancelariju tužioca u predmetu kako bi dao izjavu u vezi sa sumnjama za koje se tereti, međutim on se nije odazvao pozivu i nadležni sudija je na zahtjev tužioca izdao naredbu za hapšenje.

Kosovska policija je danas realizovala taj nalog i okrivljenog Kurtija dovela u Osnovno tužilaštvo Prištine, koji je odbio da da izjavu tužiocu u predmetu, navodi se iz Tužilaštva. Ističe se dalje da je tužilac zatražio mjeru pritvora za okrivljenog Kurtija zato što se on nije odazvao pozivu tužioca, ponovio je krivično djelo i bio je u bjekstvu.

Kosovska policija je saopštila da je Aljbin Kurti, za kojim je bio izdat nalog za hapšenje, priveden kako bi bio proslijeđen pravosudnim organima, te da je u policijsku stanicu privedeno još 87 osoba, koje su ometale rad policije i bile nasilne. Policija je navela da su okupljene grupe bacale tvrde predmete u pravcu policijskih zvaničnika, uključujući štapove, stolice, stolove, metalne predmete i sprej, od čega su dva policajca i druge dvije osobe zadobile povrede.

Do hapšenja Kurtija došlo je nakon završetka mirnog protesta nekoliko desetina hiljada građana, koji je organizovala ujedinjena kosovska opozicija protiv Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu i demarkacije granice sa Crnom Gorom, na kome se pojavio i poslanik Aljbin Kurti.

Prošle sedmice Kosovska policija je uhapsila Doniku Kadaj-Bujupi, šeficu poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova i njoj je određen jednomjesečni pritvor. Osnovni sud u Prištini je nalog za hapšenje izdao i za poslanicima "Samoopredjeljenja", Albulenom Haxhiu i Fatonom Topallijem. Oni do sada nisu uhapšeni.