Regija
0

Priština: Prvi visoki američki dužnosnik posjetio Kosovo

FENA
Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried, prvi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Kosovo poslije proglašenja neovisnosti, izjavio je u petak u Prištini da je SAD protiv podjele Kosova.

"Ne vjerujemo u podjelu. Treba imati u vidu činjenicu da gotovo polovina kosovskih Srba živi u drugim dijelovima Kosova a ne samo na sjeveru. Svjesni smo o problemu na sjeveru Kosova, ali oni će se riješiti nakon izvjesnog vremena. Kosovo je neovisno, to je činjenica i život treba ići naprijed", rekao je američki diplomat Daniel Fried.

Nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, Fried je izjavio novinarima da slobodno i neovisno Kosovo treba sada razvijati vlastite institucije, obnoviti gospodarstvo, privući strana ulaganja i sagledati svoju budućnost kao jedan europski narod u ujedinjenoj Europi.

Fried je osudio napade na američko veleposlanstvo u Beogradu kao i incidente na sjeveru Kosova. "Srpske akcije i napadi na veleposlanstva su neprihvatljivi, kao i napadi na sjeveru Kosova", rekao je Fried.

On je također rekao da američki predsjednik Bush neće posjetiti Kosovo nakom summita NATO-a u travnju u Bukureštu, kako su najavili pojedini mediji u regiji.

Kosovski predsjednik Sejdiu je izjavio novinarima da se američkom diplomatu zahvalio za veliku pomoć SAD-a u stjecanju neovisnosti Kosova kao i za priznavanje nove države.

Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried sastao se i s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem i predsjednikom kosovskog parlamenta Jakupom Krasniqijem.