Regija
0

Priština: Neovisnost Kosova poslije izbora u Srbiji - krizna skupina

FENA
Priština
Priština
Nakon predsjedničkih izbora u Srbiji Kosovo treba proglasiti neovisnost, priopćila je u petak u Prištini Međunarodna krizna skupina, uz preporuku da je najbolje rješenje za Kosovo nadzirana neovisnost, javlja Hina.

Međunarodna zajednica može preporučiti da Kosovo pričeka predsjedničke izbore u Srbiji pa da onda proglasi neovisnost, izjavio je voditelj ureda Međunarodne krizne skupine (ICG) u Prištini Alex Anderson.

Anderson je kao važnu činjenicu za proglašenje neovisnosti na osnovi plana Marttija Ahtisaarija ocijenio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je većina zemalja, osim Rusije, podržala dokument Ahtisaarija.

Anderson je predstavio izvješće ICG-a u kojem se kaže da unatoč protivljenju Srbije i Rusije, SAD i EU trebaju početi s primjenom Ahtisaarijeva plana kako bi se ostvarila uvjetna neovisnost Kosova u svibnju 2008. godine.

Anderson je naglasio da se takva odluka može donijeti i ranije.

"Odluka o proglašenju neovisnosti može se donijeti ubrzo poslije drugog kruga izbora u Srbiji, a to je 3. veljače", rekao je Anderson.

U izvješću "Kosovsko odbrojavanje: mapa za tranziciju", koje je u petak predstavljeno u Prištini, ocijenjeno je da je misija posredničke 'trojke' bila neuspješna i da je poslije mnogih razgovora postalo očito da nema izgleda za zajednički dogovor. Stoga se poručuje da je Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti najbolja osnova za rješenje statusa.

Od EU se traži da preuzme ključnu ulogu u provedbi plana i podrži rad civilne Misija EU-a na Kosovu. ICG je također preporučio da novo kosovsko vodstvo treba intenzivno raditi na integraciji srpske zajednice, stvaranjem novih većinski srpskih općina.

Od NATO-a, UNMIK-a i Kosovske policijske službe se traži da pruži sva sigurnosna jamstva kako bi se omogućila mirna tranzicija.