Regija
0

Priština: Hashim Thaqi novi kosovski premijer

FENA
Kosovska Skupština izabrala je za novog premijera, u srijedu navečer, predsjednika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqija koji je najavio da će Kosovo uskoro biti neovisno.

"Kosovo će biti neovisno. Uskoro ćemo ostvariti svoj san i svoje pravo", rekao je Thaqi nakon što je izabran glasovima 85 od 120 zastupnika. Protiv njegova izbora glasovala su 22 zastupnika.

Za zamjenike premijera izabrani su Hajredin Kuqi iz Thaqijeve Demokratske partije Kosova (DPK) i Ram Manaj iz Demokratskog saveza

Kosova (DSK). Te dvije najjače stranke koje u Skupštini imaju zajedno 62 zastupnika, uz potporu manjinskih zastupnika, imaju vladajuću većinu i formirale su vladu od 15 ministara.

Thaqijevoj stranci pripalo je sedam ministarstava, uključujući gospodarstvo, financije, energetiku i prosvjetu.

U vladu su ušli i predstavnici manjina. Ministar rada i socijalne skrbi je Nenad Rašić, a ministar za povratak raseljenih Boban Stanković, obojica iz manjih srpskih stranaka. Na čelu ministarstva ekologije i prostornog planiranja je Mahir Jagdilar iz Turske demokratske stranke.

Skupština je tijekom dana ponovno izabrala za predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua, s mandatom od pet godina. Sejdiu je predsjednik Demokratskog saveza Kosova, koalicijskog partnera Demokratske partije Kosova iz čijih je redova i novi predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

Novoizabrani dužnosnici izjavili su da će ovoj skupštini pripasti čast da proglasi neovisnost Kosova. U svim njihovim izjavama ističe se da će to biti vrlo brzo, u dogovoru i suradnji s međunarodnom zajednicom, Europskom unijom i SAD-om.