Regija
0

Priština: Albanci i Srbi različito o statusu Kosova

FENA
Predstavnici političkih stranaka kosovskih Albanaca istaknuli su u petak da se Srbi i pripadnici drugih manjina ne trebaju bojati neovisnosti Kosova, dok su predstavnici kosovskih Srba najavili da neće priznati neovisnost.

Na tribini o statusu Kosova, održanoj u srpskoj enklavi u Čaglavici, nedaleko Prištine, u organizaciji Medija centra, predstavnici kosovskih Albanaca i Srba izrazili su suprotna stajališta o statusu Kosova, javlja Hina.

Dopredsjednik Demokratske partije Kosova i predsjednik općine Mitrovica Bajram Rexhepi pozvao je građane svih nacionalnosti da "ne postanu žrtve provokacija onih koji ne žele dobro Kosovu".

"Situacija je mirna i bit će mirna, nema mjesta za paniku. Mi u vjerujemo sigurnosnim strukturama na Kosovu i ponavljam da nema mjesta za paniku i strah", rekao je Rexhepi.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Kosova Slaviša Petković ponovio je da je za srpsku zajednicu neprihvatljivo proglašenje neovisnosti Kosova.

"Srpska zajednica apsolutno neće prihvatiti jednostranu neovisnost Kosova. Sada se tu pitanje kako ćete nas natjerati da prihvatimo tu situaciju- silom, uhićenjima, ubojstvima, protjerivanjem", rekao je Petković.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjeverne Mitrovice Nebojša Jović je rekao da sjeverni dio Kosova nikada neće biti dio neovisnog Kosova.