Regija
0

Prijetnje predsjednicima Josipoviću i Tadiću

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U prijetećem pismu, koje je danas stiglo u hrvatsku Ambasadu u Berlinu u paketu zajedno sa ručnom bombom, navodi se da je bomba opomena predsjednicima Hrvatske Ivi Josipoviću i Srbije Borisu Tadiću.

"Ova bombica je opomena Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću. Osvetićemo našeg viteza Josipa Jovića koji je ubijen prije 20 godina na Plitvičkim jezerima i ništa nas u tome ne može spriječiti", pisalo je u prijetećem pismu.

U pismu, potpisani sa "HF" podsjećaju na Uskrs 1991. godine na Plitvicama kada je poginuo hrvatski policajac Josip Jović, ističući da ih niko ne može spriječiti u namjeri da ga osvete. 

Pismo, na kome je uz potpis i amblem koji prikazuje orla na hrvatskom grbu, sadrži niz prijetnji i uvreda upućenih dvojici predsjednika i to uoči ovonedjeljne, prve Josipovićeve posjete Njemačkoj gdje bi trebalo da se sastane sa najvišim njemačkim zvaničnicima. 

U hrvatskom Ministarstvu inostranih poslova nisu željeli da komentarišu poruku i prijeteće pismo, navodeći da je sumnjivi paket sa ručnom bombom stigao putem preduzeća za dostavu danas u 13 sati. 

Iz kabineta Ive Josipovića potvrđeno je da on neće otkazati posjetu Berlinu, ali nisu željeli da  komentarišu prijetnje koje su upućene hrvatskom predsjedniku. "Prema informacijama kojima zasad raspolažemo nema razloga da zbog bombe pred hrvatskom Ambasadom u Berlinu i propratnog prijetećeg pisma predsjednik Josipović otkaže svoju posjetu Njemačkoj", poručili su iz kabineta predsjednika Hrvatske. 

Ambasada Hrvatske u Berlinu otkrila je danas bombu u paketu koji je stigao posredstvom preduzeća za dostave, a u kome je bilo i prijeteće pismo. Zaposleni u Ambasadi utvrdili su da je paket sumnjivog sadržaja, a naknadnim pregledom utvrđeno je da se u njemu nalazi ručna bomba M 75 sa upaljačem i osiguračem.