Slovenija
0

Prijedlog o "kraćim" vinjetama do kraja januara

FENA
Slovenija će način obračuna cestarine, uključivo i mogućnost uvođenja vinjeta za kraća razdoblja, predložiti do kraja januara 2009., a onda će o njemu početi razgovor s Europskom komisijom, najavio je u četvrtak slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

Govoreći na konferenciji za novinare uoči otvorenja skijaške sezone, Vlačič se osvrnuo i na pitanje "kraćih" vinjeta na zahtjev Europske komisije koja je prije dva mjeseca protiv Ljubljane pokrenula postupak zbog sadašnjeg sustava naplate cestarine. Ocijenila je da to obespravljujući sistem jer ne postoje kraće i jeftinije vinjete za strane vozače koji su u Sloveniji samo u provozu.

Vlačič je rekao da će posebna radna skupina, u kojoj je i ministar finansija Franci Križanič, ispitati prednosti i mane sistema koji je uvela prijašnja Vlada, te predložiti ispravke u skladu s ciljem sistema naplate koji omogućuje finansiranje cestogradnje. Ispitat će se i mogućnost uvođenja kraćih vinjeta, nakon čega bi se taj prijedlog predstavio Europskoj komisiji, dodao je.

U početku ovog mjeseca o pitanju kraćih vinjeta i postupku koji je Europska komisija pokrenula protiv Slovenije razgovarali su premijer Borut Pahor i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Barroso je nakon susreta s Pahorom izjavio da je "umjereno optimističan" da će se to pitanje riješiti te da bi Sloveniji dobar poticaj da se to riješi trebalo biti i ponovno aktiviranje sredstava za cestogradnju iz europskih fondova koja je Bruxelles zbog tog pitanja privremeno blokirao.