Regija
0

Prije trinaest godina Srbi granatirali Zagreb

FENA
Na današnji dan prije 13 godina pobunjeni Srbi granatirali su Zagreb u znak odmazde za poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", tada je u samom središtu grada poginulo je šestero ljudi, a u spomen na taj dan glavni grad od prošle godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Kako bi se osvetili za poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", koja je počela 1. svibnja 1995. i završila sljedeći dan poslijepodne, pobunjeni su Srbi 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "orkan" s kasetnim punjenjem (tzv. zvončićima) napali Zagreb, gađajući civilne ciljeve u samom središtu grada, među kojima i dječju bolnicu u Klaićevoj ulici te zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. Tzv. "zvončići" iz raketnog sustava pali su i u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno (39 teško, 136 lakše).

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu optužio je Milu Martića, koji je zločin i priznao pred tv kamerama. Nepravomoćno je u Haagu osuđen na 35 godina zatvora.

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije tim povodom u srijedu je organizirala okupljanje obitelji stradalih civila u raketiranju, a na Mirogoju su kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", uz nazočnost zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, položili vijenac i zapalili svijeće.