Hrvatska
0

Prevedena knjiga "Wikileaks - državni neprijatelj"

FENA
Objavljen je hrvatski prijevod knjige "WikiLeaks – državni neprijatelj" novinara i urednika njemačkog tjednika Der Spiegel Marcela Rosenbacha i Holgera Starka koji u njoj opisuju osnutak i rad WikiLeaksa te razmatraju brojna pitanja vezana uz pojavu WikiLeaksa i njegova tvorca Juliena Assangea.

Knjigu je u sklopu biblioteke Lumen objavila nakladnička kuća Školska knjiga. Autori knjige Stark i Rosenbach već godinama prate razvoj WikiLeaksa te su se nebrojeno puta susreli s Julianom Assangeom.

U njoj, kako ističe izdavač, oni istražuju i analiziraju pothvat koji je uzdrmao centre svjetske moći i dao posve novo značenje pojmovima kao što su "transparentnost", "sloboda govora" i "pravo na informaciju" te nastoje dati odgovore na brojna pitanja koja zanimaju mnoge poput onoga tko je Assange i što ga pokreće, imaju li građani pravo znati tajne svoje države te je li WikiLeaks budućnost istraživačkog novinarstva ili jednostavno najopasnija stranica na internetu.

Marcel Rosenbach, rođen 1972., urednik je u sedmičnjaku Spiegel, piše o temama vezanima uz službe sigurnosti i internet te prati rad Ministarstva pravosuđa. Godinama je za Spiegel pratio medijsku scenu. Holger Stark, rođen 1970., urednik je rubrike Njemačka u sedmičnjaku Spiegel. Više od deset godina izvještava o temama vezanima uz sigurnosnu politiku i tajne službe, a od devedesetih prati hakersku scenu i njezina razračunavanja s vladama.