Srbija
0

Pretreseni objekti Mladićevog prijatelja

FENA
U Aranđelovcu je završena akcija pretresanja više objekata u sklopu traganja za haškim optuženicima, javljaju beogradski mediji.

U akciji koja je počela oko 10 sati, policija je u Kosovskoj ulici u Aranđelovcu pretresala kuću penzionera Ljubinka Zlatića, porijeklom iz BiH. Zlatić je, kako se saznaje, godinama radio u Njemačkoj, a prije nekoliko godina vratio se u Srbiju. S njim u kući živi njegova supruga, a u dvorištu se nalaze još dva objekta. Za sada policija nije nikog privela.

Akcija je provedena u okviru Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških bjegunaca i po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Šef nacionalnog tima za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić rekao je da policija provjerava informacije o mreži pomagača haškog optuženika Ratka Mladića.

On je naglasio da akcija nema nikakve veze s tim što haški tužilac Serge Brammertz danas podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o radu tužilaštva, koji će sadržati i ocjene o saradnji Srbije s Tribunalom.

Zlatić, čiju kuću pretresaju pripadnici protuterorističke jedinice MUP-a Srbije, rekao je ranije u telefonskoj izjavi Tanjugu da je prijatelj s haškim optuženikom Ratkom Mladićem još iz školskih dana.

"Prijatelj sam s Mladićem još od školskih dana i to je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem", rekao je on i dodao da policija pretresa njegovu kuću već nekoliko sati, da gledaju telefonske imenike i fotografije.

Inače, ispred kuće Ljubinka Zlatića okupilo se nekoliko desetaka pripadnika Srpske radikalne stranke, kao i pripadnici organizacije "Naši", koji su izražavali negodovanje prema pripadnicima policije.

Nedavno je, u okviru potrage za dokazima koji bi mogli dovesti do hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, policija pretresla stan Darka Mladića, sina Ratka Mladića, a pretres je izvršen i u prostorijama Telekoma u Obrenovcu, na radnom mjestu supruge Darka Mladića.

Mjesec dana prije toga policija je izvršila pretres kuće i fabrike porodice Vujić iz Valjeva.