Beograd
0

Presude za Đinđićevo ubojstvo pred Vrhovnim sudom

FENA
Motiv za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića 2003. bio je strah Milorada Ulemeka Legije i članova zločinačkoga zemunskog klana da će biti uhićeni zbog ubojstava i otmica iz prijašnjeg razdoblja, navodi se u presudi Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala, čitanje koje je počelo pred Sudskim vijećem Vrhovnog suda.

Vijeće raspravlja o žalbama na prvostupanjsku presudu Specijalnog suda optuženima za ubojstvo prvog demokratski izabrana srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Kako se Đinđićeva Vlada odlučila za obračun s organiziranim kriminalom, optuženi su se bojali da će odgovarati za ubojstva negdašnjeg srbijanskog predsjednika Ivana Stambolića, novinara Slavka Ćuruvije i za druga ubojstva i otmice, navodi se u prvostupanjskoj presudi i dodaje kako su oni zaključili da će Đinđićevim ubojstvom poremetiti stanje u društvu, tako da ih nitko ne će kazneno goniti.

Kad se pročita presuda napisana na 450 stranica, riječ će dobiti zamjenik državnog odvjetnika, a nakon njega branitelji i okrivljenici. Predviđeno je da sjednica Sudskog vijeća Vrhovnog suda, započeta u ponedjeljak, traje do 23. rujna.

U tijeku suđenja za Đinđićevo ubojstvo, započeta 23. decembar 2003., saslušano je više od 150 svjedoka.

Presudom Specijalnog suda 2007. za ubojstvo Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši pukovnik Službe državne sigurnosti i zapovjednik raspuštene Postrojbe za specijalne operacije -JSO ("Crvene beretke") Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao izravan počinitelj ubojstva. Na visoke zatvorske kazne osuđena su još desetorica optuženika.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. pred dvorišnim ulazom u zgradu srbijanske Vlade.