Vojvodina
0

Presuda ukinuta zbog ćirilice

FENA
Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je u utorak presudu ranije izrečenu vođi neonacističke udruge "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću po tužbi novinara Dinka Gruhonjića jer svi dokumenti nisu bili na ćirilici, objavili su u srijedu beogradski mediji.

Novosadski okružni sud je zatražio obnovu procesa tvrdeći da je Davidoviću na prvostupanjskom općinskom sudu u Novom Sadu "uskraćeno pravo koristiti se svojim jezikom i pismom jer tokom postupka nije poštovan njegov zahtjev da mu sudski spisi budu dostavljeni na ćirilici", navode mediji.

Gruhonjićev odvjetnik ocijenio je da je presuda ukinuta zbog besmislenog razloga i da može voditi pravnom kaosu u širem smislu, jer bi mnogi osuđeni sada mogli tražiti ponavljanje ili reviziju sudskog postupka iz istog razloga.

"Ovom odlukom povrijeđena su i bar dva članka zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina kao i okvirna konvencija Vijeća Europe koja se u Srbiji neposredno primjenjuje. Zabrinuti i začuđeni pitamo se je li ogrješenje o zakon teže na latinici, pa se koristi povoljniji uvjet za optuženog time što se traži da spisi budu na ćirilici", priopćila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Vođa zabranjene neonacističke udruge Goran Davidović prvostupanjskom je presudom trebao Gruhonjiću zbog povrede časti i ugleda isplatiti 500.000 dinara (oko 5.000 eura) i nadoknaditi mu troškove postupka.

Novinar Bete Dinko Gruhonjić tužbu je podnio zbog toga što ga je Davidović u jednoj svojoj knjizi nazvao propagandistom koji radi za strane obavještajne službe, kao i zato što je "na krajnje neprimjeren način" razmatrao Gruhonjićevu nacionalnu pripadnost.