Regija
0

Presuda u predmetu Haradinaj i drugi 3. aprila

FENA
Presuda u predmetu protiv trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja bit će izrečena u četvrtak 3. aprila, saopćeno je iz ICTY-a.

Sva trojica se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je, kako se tvrdi, imao za cilj uspostavljanje potpune kontrole OVK nad područjima sjeverozapadnog Kosova od otprilike marta 1998. do kraja septembra 1998. godine. Ova konkretna područja bila su dio Operativne zone Dukađin koja je obuhvatala opštine Peć, Dečani, Đakovica, kao i dijelove općina Istok i Klina.

U nastojanju da postignu ciljeve udruženog zločinačkog poduhvata tvrdi se da su trojica optuženih učestvovala u protivpravnom uklanjanju i zlostavljanju civila srpske i romske/egipatske nacionalnosti, kao i u zlostavljanju civila kosovskih Albanaca i drugih civila koji su, ili za koje se pretpostavljalo da su, sarađivali sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK.

U optužnici se navodi da su krajem marta 1998. godine snage OVK pod rukovođenjem i komandovanjem Ramuša Haradinaja organizirale vojnu kampanju kako bi preuzele kontrolu nad područjem između sela Glođane i Dečani, a posebno nad selima Dubrava, Rznić, Ratiš i Dašinovac kako bi istjerale Srbe iz sela u kojima su živjeli.

U optužnici se također navodi da su snage OVK pod rukovođenjem i komandovanjem Ramuša Haradinaja, uključujući "Crne orlove" pod direktnom komandom Idriza Balaja, maltretirale, premlaćivale i na druge načine tjerale srpske i romske/egipatske civile iz tih sela, a brojne civile koji bi ostali ili odbili da napuste svoje domove ubijale.

Tužilaštvo tvrdi da je tokom perioda obuhvaćenog optužnicom OVK koristio područje Radonjićkog kanala kao mjesto na kojem su vršena pogubljenja i gdje su bacana tijela nekih od njihovih žrtava. Dalje se navodi da je sredinom maja 1998. osnovan improvizirani zatočenički centar u štabu OVK u Jablanici, u kojem su zatočenici dobijali vrlo malo hrane i vode, bili su redovno premlaćivani i podvrgavani drugim oblicima fizičkog maltretiranja, a medicinska pomoć za povrede im je uskraćena. Tužilaštvo tvrdi da je veći broj zatočenika u zatočeničkom objektu u Jablanici umro od posljedica povreda ili su ubijeni po naređenju optuženih.

Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj također se terete za individualnu krivičnu odgovornost jer su planirali, podstrekivali, naređivali, počinili ili na drugi način pomagali i podržavali krivična djela progona, protivpravnog zatočenja, okrutnog postupanja, mučenja, silovanja i ubistva. Suđenje je počelo 5. marta 2007. godine, a izvođenje dokaza Tužilaštva je završeno u novembru 2007. godine. Sva tri tima odbrane su odlučila da ne izvode nikakve dokaze.

Završne riječi su izrečene od 21. do 23. januara 2008. godine.