Regija
0

Prešao bh. granicu: Potjernica za bivšim načelnikom Općine Sibinj u Hrvatskoj

SRNA
Ivica Batinić
Ivica Batinić
Za bivšim načelnikom Općine Sibinj u Hrvatskoj Ivicom Batinićem, koji je na osječkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora, izdat je nalog za raspisivanje međunarodne potjernice pošto je prešao granicu sa BiH.

Nakon što se 31. marta nije pojavio na izricanju presude kojom je osuđen na kaznu zatvora dužu od pet godina za koju je obavezan istražni zatvor, Županijski sud je 1. aprila dao nalog za raspisivanje potjernice na području Hrvatske jer ga službenici brodsko-posavske policije nisu zatekli na adresi prebivališta.

Sud je dao nalog za raspisivanje međunarodne potjernice nakon što je od policije zaprimljena službeno obavještenje da je okrivljeni, dan prije izricanja nepravosnažne presude, prešao granicu između Hrvatske i BiH, prenose hrvatski mediji.

Batinić je bio prvooptuženi u aferi "Sibinj" i sa još pet osoba tužilaštvo ga je teretilo za korupciju, kojom je opština Sibinj oštećena za 58 miliona kuna (7,6 miliona eura), a državni budžet za 1,7 miliona kuna (222.600 eura).