Na Kosovu mirnije
0

"Prepucavamo se preko žice i to je sve"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dan na barikadama na sjeveru Kosova jučer je protekao mirno. Srbi, u tri smjene, po osam sati dežuraju kako bi spriječili bilo koga od pripadnika Euleksa, Kfora ili kosovske policije da kopnenim putem dođu do prelaza. Na pojedinim pravcima barikade su visoke i po nekoliko metara.

Kako piše Blic, u svim gradovima se osjeća sve veća nestašica životnih namirnica, a posebno je izražena nestašica goriva na pumpama, zbog čega građani skoro da i ne koriste automobile. Na svim dijelovima gdje se srpska mjesta graniče s albanskim Srbi danonoćno dežuraju i smjenjuju se.

"U svakom trenutku je oko 50 ljudi na barikadama, ali su svi ostali građani spremni da izađu ako dobijemo neke najave. Spremni su automobili, a privrednici su pripremili i kombije i kamione. Kad se uključe sirene za uzbunu potrebno nam je manje od 10 minuta da svi dođemo", kazao je neimenovani sagovornik iz Leposavića za Blic.

Naveo je da za sada nije bilo većih problema.

"Gledamo se preko žice s vojnicima. Bude tu i tamo malo dobacivanja i bockanja, ali se na tome završi", rekao je isti sagovornik.

Sitruacija je slična i na barikadama u Zubinom potoku.

"Narod je jedinstven. Svjesni smo da će sve ovo potrajati", kazao je jedan od mještana Zubinog Potoka koji noći provodi na balvanima.