Regija
0

Preminuo šahovski velemajstor Svetozar Gligorić

FENA
Svetozar Gligorić
Svetozar Gligorić
Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro je danas u Beogradu u 89. godini.

Gligorić je bio višestruki šahovski šampion bivše Jugoslavije. Titulu velemajstora dobio je 1951. godine. Osvojio je deset medalja na evropskim prvenstvima, od kojih četiri zlatne, dok je na šahovskim olimpijadama osvojio 14 medalja.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Kralj Petar Prvi", a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku.

Za šahovsku tablu prvi put je sjeo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina. Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Te godine je osvojio pojedinačnu zlatnu olimpijsku šahovsku medalju.

Bio je pobjednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se prije i poslije toga kao novinar Borbe, NIN-a i dvije decenije Radio Beograda gdje je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem i Ordenom Nemanje Prvog reda.

Njegova knjiga o Meču stoljeća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. prevedena je sa engleskog na nekoliko jezika, a dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primjeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavio prvi muzički CD pod nazivom "Kako sam preživio 20. vijek", a riječ je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Zoran Peković kazao je agenciji Tanjug da je Gligorić preminuo u beogradskom Urgentnom centru od posljedica moždanog udara.