Srbija
0

Preminuo patrijarh Pavle

SRNA
Patrijarh srpski Pavle preminuo je jutros u 95. godini.

Patrijarh Pavle bio je na Vojno-medicinskoj akademiji na liječenju od 13. novembra 2007. godine.

Patrijarh Pavle (mirsko ime Gojko) rođen je na Usekovanje 11. septembra 1914. godine u selu Kučanci, Slavonija.

Gimnaziju je završio u Beogradu, Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Kao prognanik i izbjeglica u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru.

Bio je i vjeroučitelj djece izbjeglica.

Zamonašen je u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je rukopoložen u čin đakona.

Od 1949. do 1955. sabrat je manastira Rače gdje vrši razna poslušanija.

U čin jeromonaha rukopoložen je 1954., protosinđel je postao iste te godine, a arhimandrit 1957.

U Atini je bio na postdiplomskim studijama od 1955. do 1957. godine. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. i hirotonisan u beogradskoj Sabornoj crkvi.

U raško-prizrenskoj eparhiji gradi nove hramove, obnavlja stare i porušene, često putuje, obilazi i služi u svim mjestima ove svoje Eparhije. Bavi se i naučnim radom, objavljuje radove, povremeno drži predavanja.

Za patrijarha srpskog, umjesto oboljelog patrijarha Germana, izabran je od Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve novembra 1990. godine.

Ustoličen je u nedjelju, 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijaraha ustoličen je u manastiru Pećke Patrijaršije 22. maja 1994.godine.

Patrijarh Pavle učinio je kanonske posjete mnogim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, posjeti je i Srpsku crkvu u Australiji, u Americi, Kanadi, Zapadnoj Evropi...

Bezbroj puta je pisao i intervenisao kod raznih državnika i mnogih institucija da se pomogne u riješavanju krize i uspostavljanju mira na prostorima prethodne Jugoslavije.

Imao je susrete sa predstavnicima Rimokatoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, predstavnicima Svjetskog savjeta crkava, diplomatama, državnicima, predstavnicima humanitarnih i drugih organizacija.

Posjetio je i sjedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, Bijelu kućuu Vašingtonu gdje je razgovarao i iznosio činjenično stanje u vezi sa izbijanjem rata u prethodnoj Jugoslaviji.

Veliki duhovnik, asketa i sjajan besjednik, ovaj prvosveštenik svakodnevno je, kad crkvena pravila dozvoljavaju, prinosio beskrvnu žrtvu (služio svetu Liturgiju) za spas srpskoga roda.