Regija
0

Preminula Semka Sokolović-Bertok od moždane kapi

FENA
Od posljedica moždane kapi u zagrebačkom KBC-u "Rebro" preminula je glumica i dugogodišnja članica ansambla zagrebačkoga Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" Semka Sokolović-Bertok, potvrdili su danas u "Gavelli".

Semka Sokolović rođena je 22. prosinca 1935. u Sarajevu, gdje je pohađala glumačku školu, a diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Bila je članica Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", od 1957. pa sve do odlaska u mirovinu 1998.

Semka Sokolović-Bertok na sceni je ostvarila mnoge značajne uloge, po djelima hrvatskih autora, kao što su Anka i Marijana Margetićka u Krležinu "Kraljevu" i "Vučjaku", Jeka u Budakovu "Klupku", Cicibela u Smojinu "Roku i Cicibeli", Perka u Brešanovoj "Smrti predsjednika kućnog savjeta", Ana u Pricinoj "Zemlji" i druge.

Na stranom repertoaru istaknula se, među ostalim, i kao Shakespeareova Lady Macbeth, Čehovljeva Ana Petrovna, a ostat će upamćena i po brojnim nastupima na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Glumila je u više od 50 filmova, od kojih je prvi, "U mreži", snimljen 1956., a među posljednjima su njezine glumačke kreacije u filmovima "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice i "Grbavica" Jasmile Žbanić.

Televizijski gledatelji pamtit će ju po ulogama u nekima od najpopularnijih serija, među kojima su "U registraturi", "Velo misto", "Naši i vaši" i druge.

Komemoracija Semki Sokolović-Bertok, koja je umrla 4. ožujka navečer, bit će 10. ožujka u Kazalištu "Gavella" u 12 sati. Pogreb će biti istoga dana u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju.