Regija
15

Premijeri četiri države u Cavtatu: Zajednički projekti koji će promijeniti sliku na Zapadnom Balkanu

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas se u Cavtatu, pored Dubrovnika, u Hrvatskoj održava neformalni sastanak premijera četiri države: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije na kojem će se razmijeniti mišljenja i usaglasiti zajednički stavovi za Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. augusta, koja se održava pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, javlja Anadolija.

Osim domaćina predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, na neformalnom sastanku premijera bit će i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović i premijer Republike Albanije Edi Rama.

Kako je za Anadoliju potvrdio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na neformalnom sastanku premijera četiri države: Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije usaglasit će se stavovi kroz promoviranje zajedničkih projekata na kojem u narednom periodu namjeravaju raditi države Zapadnog Balkana na regionalnoj osnovi.

"Ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana kroz realizaciju regionalnih projekata je naš cilj. Radi se o projektima u oblasti infrastrukture sa kojim nam je namjera u narednom periodu promijeniti sliku na Zapadnom Balkanu. To su projekti za budućnost", naglasio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. 

Neformalni sastanak premijera Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije održat će se u Cavtatu u poslijepodnevnim satima. 

U srijedu će se u Berlinu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda sastati i sa premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa Konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu koja se 28. augusta, u Berlinu organizuje pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel ne treba očekivati revolucionarne političke odluke, istakao je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine