Regija
2

Premijer Albanije: Srbiju gledam s mnogo simpatija, odnosi bolji nego ikad

FENA
Rama i Vučić (Foto: EPA)
Rama i Vučić (Foto: EPA)
Odnosi Albanije i Srbije bolji su nego ikada, s potencijalom da budu mnogo bolji, jer danas, ne samo da razgovaramo poslije 70 godina šutnje, već postižemo i napredak, izjavio je danas premijer Albanije Edi Rama.

Rama je u izjavi za B92, rekao da na Srbiju gleda sa mnogo simpatija i da cijeni napore koje srpski premijer Aleksandar Vučić ulaže kako bi se konačno uklonilo naslijeđe i animoziteti iz prošlosti i da se krene naprijed, prenosi Tanjug.

Premijer Albanije je poručio i kako bi svi trebali shvatiti da što je bolje onoj drugoj zemlji, toliko će biti bolje i ostalima u regiji.

"Trebalo bi izvući prave pouke iz povijesti i shvatiti da je vrijeme da učinimo sve kako bismo usrećili jedni druge. To važi i za Srbe na Kosovu, i za Albance u Srbiji, za sve", rekao je Rama.

Na pitanje je li bilo dovoljno političkog takta kada je jučer na Beogradskom sigurnosnom forumu pozvao Srbiju da prizna neovisnost Kosova, Rama je odgovorio da je govoriti istinu najviši oblik političkog takta.

"Treba podijeliti sa sugovornicima što mislite, pristojno, a zatim nastaviti razgovor koji možda neće imati završetak u obliku nekog slaganja. Osnovno načelo treba biti da smo suglasni da nismo suglasni po nekim pitanjima, ali da moramo jedni druge slušati", rekao je Rama.

On je dodao da jučerašnji događaj nije bio u rangu onog kada se prije dvije godine na utakmici Srbije i Albanije u Beogradu spustio dron sa zastavom takozvane 'velike Albanije'.

"Mnogo toga se do danas dogodilo. Naravno, Srbija nije priznala Kosovo, ali dijalog je napredovao i između Albanije i Srbije mnoge stvari su otišle naprijed. Danas je bolje, iako nije onako kako bi trebalo biti i za to se borimo", rekao je Rama.

Upitan je li rudnik Trepča može odrediti sudbinu Briselskog sporazuma, Rama je odgovorio da na ovim prostorima postoji tendencija dramatiziranja stvari i da se svi u tome natječu.

"Trepča je problem koji se mora rješavati hladne glave i ne vjerujem da je to pitanje koje bi trebalo pogađati crkvu i kojim bi se trebao bavi patrijarh", rekao je albanski premijer.

Ponovo je da o Trepči treba odlučiti ekonomska logika, jer je to osjetljivo pitanje koje se mora rješavati na zreo način.

Rama je govorio o i izgradnji auto-puta Priština - Drač, za koji smatra da će imati važnost i za građane Srbije kako bi brže stigli na more.

"Nadam se da će se to brzo dogoditi i nadam se da će mnogo više ljudi iz vaše zemlje posjetiti Albaniju za odmor, jer će to biti najkraći put do mora za Srbe i Srbiju", poručio je Rama.