Beograd
0

Prekinuto suđenje Miloševićevim nasljednicima

FENA
Suđenje nasljednicima pokojnog Slobodana Miloševića, negdašnjeg predsjednika SRJ i haaškog optuženika, u nakani da se poništi ugovor o otkupu kuće u otmjenom beogradskom naselju Dedinju, prekinuto je u srijedu zbog protutužbe koju je Miloševićeva kći Marija Milošević uložila protiv države.

Protutužbu, u kojoj tvrdi da prijeporni objekt nije kuća, odnosno vila, već pomoćna zgrada kineske rezidencije koja je bila u dvorištu prijepornog objekta, Marija Milošević podnijela je preko svojega odvjetnika iz Crne Gore Radovana Vukmirovića, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Sutkinja drugog općinskog suda Mirjana Prentović odlučila je odgoditi suđenje za 24. travnja, do kada bi kazneno izvanraspravno vijeće trebalo odlučiti o spajanju tih dvaju postupaka, a tome prijedlogu nije se usprotivio predstavnik javnog pravobraniteljstva, koji zastupa državu u zahtjevu za poništenjem ugovora.

Sudski postupak protiv Miloševićevih nasljednika počeo je 17. prosinca 2008., kad je i privremeno obustavljen zbog zahtjeva njihova opunomoćenika za izuzećem sutkinje Prentović.

Opunomoćenik Miloševićevih nasljednika, supruge, sina i kćeri, odvjetnik Moma Raičević, na početku suđenja je zatražio njezino izuzeće zbog navodne pristranosti. Ustvrdio je da sutkinja "ne vodi suđenje, već se obračunava s političkim neistomišljenicima", a sutkinja Prentović je odbacila je te tvrdnje i obustavila suđenje do odluke predsjednika suda o zahtjevu opunomoćenika Miloševićevih nasljednika.

Suđenje je pokrenuto na zahtjev srbijanskoga javnog pravobranitelja koji traži od suda da poništi ugovor o kupnji kuće od oko 100 četvornih metara, koju je Milošević otkupio 1999. za oko 2000 maraka, iako vrijedi stotine tisuća eura.

Država je prvotno tužila Miloševića kao potpisnika ugovora, ali je nakon njegove smrti postupak nastavljen protiv njegove supruge Mirjane Marković i djece Marije i Marka Miloševića. Oni su tuženi kao nasljednici kuće za koju država tvrdi da je nezakonito stečena, suprotno zakonu o stanovanju, jer je Milošević tada na Dedinju već bio otkupio jedan stan. Kuća, koja je predmet sudske parnice, može se samo sudskom presudom vratiti u državno vlasništvo.

Mirjana Marković i Marko Milošević, za kojima je Srbija raspisala međunarodnu tjeralicu zbog sumnje da su 90-ih godina organizirali skupinu za krijumčarenje cigareta, dobili su izbjeglički azil u Rusiji.

Marija Milošević zadnjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori i nedostupna je srbijanskim pravosudnim tijelima.