Regija
0

Pregovori Srbije i Kosova nastavljaju se u četvrtak

FENA
Pregovarački timovi Srbije i Kosova u srijedu su u Bruxellesu nastavili dijalog uz posredovanje Europske unije (EU), pri čemu su na dnevnom redu bili predstavljanje Kosova na regionalnim međunarodnim forumima i provedba do sada postignutih dogovora.

Jučerašnji je sastanak, kako izvještavaju beogradski mediji, protekao u dobroj atmosferi a pregovori se nastavljaju i u četvrtak. Ovo je deveti krug pregovora koji su započeti u martu 2011. godine. Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borko Stefanović je u izjavi koju prenose mediji u Srbiji ocijenio da je na današnjem susretu ostvaren određen napredak.

Po njegovim riječima, približena su stajališta i o tehničkim detaljima koji se odnose na zajedničku kontrolu "administrativnih linija", te da, što se tiče predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, nije ostalo previše nesuglasica. Voditeljica kosovskog tima Edita Tahiri, nije dala izjave srbijanskim medijima u Bruxellesu.

Na kraju osmog kruga dijaloga, početkom decembra 2011. postignut je dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, koje Srbi nazivaju samo administrativnim, a koji podrazumijeva postojanje samo jedne kontrolne tačke na svakom od graničnih prijelaza, bez ikakvih državnih obilježja na njima.

Provedbu ovog sporazuma dodatno kompliciraju Srbi sa sjevera Kosova koji su još u septembru na lokalnim prometnicama postavili barikade na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze.

Evropsko vijeće 9. decembra 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u martu 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom. Kako je tada najavljeno u Bruxellesu, konačna odluka može se očekivati u martu.