Regija
0

Predstavnici Kosova i Srbije za istim stolom u Crnoj Gori

FENA
Prvi put nakon nedavnog potpisivanja sporazuma Srbije i Kosova o predstavljanju Kosova i zajedničkom upravljanju graničnim prelazima, predstavnici te dvije države našli su se u srijedu za zajedničkim stolom na međunarodnome skupu u Crnoj Gori.

Na skupu o pokretanju platforme zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, pomoćnik srbijanskog ministra znanosti Zoran Kostić sjedio je u srijedu u Danilovgradu u Crnoj Gori uz svoga kosovskog kolegu Nihata Mustafu.

Pomoćnik kosovskog ministra obrazovanja Nehut Mutafa rekao je novinarima da nazočnost Srbije i Kosova na istom skupu pokazuje da su dvije zemlje spremne ići zajedno u Europu, i da moraju surađivati.

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu znanosti Radivoje Mitrović, koji je također sudjelovao na skupu, kazao je da Srbija i Kosovo imaju probleme ali da ih moraju zajedno rješavati.

"Nedavno je nađeno rješenje za regionalno predstavljanje, interes je da se problemi rješavaju i da ta rješenja budu pokretači cijele regije", izjavio je Mitrović.

Zadovoljstvo činjenicom što predstavnici Srbije i Kosova sudjeluju na regionalnim skupovima naglasio je i voditelj delegacije Europske unije u Podgorici Leopold Maurer.

Izaslanstva Beograda i Prištine nedavno su postigla dogovor u Bruxellesu o regionalnom predstavljanju, po kojem će na skupovima kosovski predstavnici imati oznaku svoje države uz zvjezdicu s naznakom.

U naznaci pak stoji da je zvjezdica oznaka bez prejudiciranja stajališta o statusu i u skladu je s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o neovisnosti.