Vijeće Evrope
0

Predstavljanje izvještaja u kojem je Thaci označen kao vođa kriminalne mreže

FENA
x Hashim Thaci  (Foto: Reuters)
x Hashim Thaci (Foto: Reuters)
Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope trebalo bi danas da usvoji izvještaj Dicka Martyja, u kojem je kosovski premijer Hashim Thaci označen kao vođa skupine koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem.

Sjednica ovog odbora bit će održana u Parizu i zatvorena je za javnost, a nakon sjednice Marty će održati konferenciju za novinare. O izvještaju koji usvoji Odbor uslijedit će debata pred Parlamentarnom skupštinom VE, čija je sjednica zakazana za 25. januar.

Izvještaj u kojem je Thaci označen kao "bos" kriminalne mreže iznosi istinu koje su diplomati svjesni - da Zapad na Kosovu favorizira stabilnost u odnosu na pravdu, navela je agencija Reuters.

Kriminal i korupcija, koji su potaknuti takvim pristupom, tokom ovog desetljeća odvratili su strane investicije i Kosovo ostavili među najsiromašnijim regijama u Evropi, istaknula je britanska agencija.

Sjedinjene Države shvaćaju ozbiljno sve tvrdnje o kriminalnim aktivnostima, izjavio je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley i dodao kako svi dokazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu navedeni u izvještaju VE treba da budu upućeni nadležnim vlastima.

"Sve uvjerljive tvrdnje o kriminalnim aktivnosti shvaćamo vrlo ozbiljno. Svi dokazi i izvori navedeni u tom izvještaju treba da se podijele s nadležnim vlastima kako bi se provela detaljna i potpuna istraga", rekao je Crowley na konferenciji za novinare.