Kosovo
0

Predsjednik Pacoli najavio početak promjene Ustava

FENA
Bedžet Pacoli
Bedžet Pacoli
Kosovski predsjednik Bedžet Pacoli najavio je danas da će otvoriti proceduru za promjenu Ustava, u dijelu koji se odnosi na izbore.

Tokom sastanka sa šefom Centralne izborne komisije (CIK), Valdete Dakom, Pacoli je rekao da će uskoro početi reformu izbornog sistema radi revidiranja ustavnog člana koji definira Kosovo kao jednu izbornu jedinicu.

Pacoli je ranije najavio i promjenu načina izbora predsjednika Kosova, zalažući se za neposredno glasanje građana, a ne poslanika u skupštini.

Pacoli je nakon razgovora s predsjednicom CIK-a rekao da s Beogradom nikada neće razgovarati o statusu Kosova, njegovom integritetu, ili promjeni Ustava.

On je ocijenio destruktivnim pokušaje da bude oboren s vlasti, što su minulih dana potencirali pripadnici civilnog društva i medija.

"Poštujem misiju civilnog društva, ali je žalosno da su zloupotrijebili ime bilo koga kako bi ostvarili svoje ciljeve", rekao je Pacoli.

Direktor nevladine organizacije Klub za vanjsku politiku i publicist Veton Suroi ocijenio je danas da je načinom izbora Pacolija i nove vlade, te početkom dijaloga s Beogradom, pokazano koliko su novoizabrani kosovski zvaničnici na ivici provalije.

“U dva slučaja, izbor predsjednika Kosova i početak pregovora sa Srbijom, zemlja se približila nedemokratskom pragu i pragu nefunkcioniranja države. Šta više, u slučaju izbora predsjednika Kosovo može da uđe u Ginisovu knjigu rekorda jer je samo petnaest minuta nakon što je položio zakletvu i predsjedničkog inauguracijskog govora, Pacoli sjeo na poslaničko mjesto i glasao kao poslanik za izbor vlade”, ukazao je Suroi.

On tvrdi da u savremenoj historiji država sa društvenim uređenjem parlamentarne demokratije nije bilo bržeg kršenja ustava.

“Također ne vjerujem da je bilo ni manje inteligentnog objašnjenja – ‘ja sam naivan, to treba da zna i Ustavni sud, treba da zna da nisam želio da pogriješim. I ne sjećam se za šta sam glasao, samo znam da sam podigao ruku za’", naveo je Suroi, citirajući Pacolijevo objašnjenje optužbi za kršenje Ustava, javio je Tanjug