Regija
0

Predsjednik Merhameta posjetio izbjeglice iz Sirije u Beogradu

FENA
Predsjednik HO "Merhamet" MDD Hajrudin Šahić i njegovi saradnici boravili su u Beogradu kako bi se podrobnije informirali o situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su u tranzitu prema zemljama zapadne Evrope.

Šahić je sa izbjeglicama koje su koncentrirane na dvije lokacije u Beogradu razgovarao o tome koja im je vrsta pomoći najpotrebnija.

Merhamet će, shodno Šahićevim razgovorima na licu mjesta, polovinom naredne sedmice uputiti interventnu pomoć za izbjeglice u Beogradu vrijednu između 10.000 i 15.000 KM.

Pomoć će se sastojati od flaširane vode, mlijeka, hrane, pelena za bebe i higijenskih sredstava.

Merhamet će posredstvom svojih partnera, osigurati i svakodnevne obroke za izbjeglice.

Tu pomoć Merhamet će finansirati iz vlastitih sredstava.

"Pozivamo građane BiH da se i oni uključe u Merhametovu akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja, koja je u toku", kazao je Šahić.

Novčana sredstva za ovu akciju se prikupljaju na dva načina - putem humanitarnog telefona broj: 090 292 001, a vrijednost poziva je 3 KM.

Drugi način je uplatama na namjenski račun otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo - za uplate u zemlji: Transakcioni račun Vakufske banke broj 1601120000002395 poziv na broj: 1600150000179420 KM „Pomoć izbjeglicama iz Sirije“ Za uplate iz inostranstva (EUR): Intermediary Bank: COMMERZBANK AG, Frankfurt Am Main SWIFT CODE: COBADEFF Beneficiary's Bank: VAKUFSKA BANKA D.D. SARAJEVO SWIFT CODE: VAKUBA22 IBAN: BA391600150000179517 Beneficiary: HO „MERHAMET" MDD, Bistrik 2 Sarajevo.

"Osim toga, u toku je Merhametova akcija „Kurban“, zahvaljujući kojoj ćemo ponovo prikupiti značajne količine mesa za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, u kojoj je oko tri miliona izbjeglica. Prošle godine, Merhamet je, u saradnji sa AFAD-om i Ambasadom BiH u Turskoj, sirijskim izbjeglicama u Turskoj, na području Gaziantepa i Viranšehira, dopremio 121 tonu kurbankog mesa", kazao je Šahić.

Dodao je da Merhamet budno prati situaciju vezanu za novi izbjeglički talas prema zemljama Evrope.

"Ukoliko izbjeglice krenu prema našoj zemlji, Merhamet je spreman da, uz pomoć države i naših donatora, svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjeglice, te da, uz pomoć naše američke partnerske organizacije MCC osigura interventne higijenske pakete i vodu za izbjeglice", kazao je Šahić, saopćeno je iz Merhameta.