Regija
0

Predsjednik Evropskog parlamenta o ulasku Srbije u EU

FENA
Predsjednik Evropskog parlamenta Nijemac Hans-Gert Poettering vrši pritisak na Evropsku uniju da uputi "jak signal Srbiji" da je jednoga dana dobrodošla u Evropsku uniju, dok se Kosovo priprema da proglasi nezavisnost.

"Sada je neizbježno da Kosovo dobije nezavisnost i to je naravno veliki problem za Srbiju, dakle moramo obratiti pažnju na politiku EU-a vezano za taj predmet", rekao je Poettering na konferenciji za štampu održanoj u okviru posjete delegacije Evropskog parlamenta Japanu.

Predsjednik Evropskog parlamenta je rekao: "Mi kao Evropska unija moramo uputiti jak signal Srbiji i reći joj da će jednoga dana, ne sutra, ali jednoga dana, biti dobrodošla u EU, kao i Kosovo."

"Jednoga dana će se Srbija i Kosovo ponovo naći, na različite načine, kao članice EU-a", rekao je Poettering.

U četvrtak treba da bude potpisan sporazum EU - Srbija kojim se posebno predviđa povećanje broja srbijanskih studenata u EU-u i rad na uspostavljanju zone slobodne razmjene između EU-a i Srbije.

Ovaj tekst je daleko od prve velike etape ka priključenju Srbije Evropskoj uniji što bi se ostvarilo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso priznao je da je potpisivanje takvog sporazuma teško zbog nedostatka "punopravne suradnje" Beograda s ICTY-em.