Slovenija
3

Predsjednički kandidat Pahor prijavljen zbog "rada na crno"

FENA
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Protiv bivšeg slovenskog premijera Boruta Pahora stigle su prijave kojima se sumnjiči za rad na crno jer je tokom neformalne kampanje za predsjednika države odradio punu smjenu u jednoj tvornici čarapa, a u drugoj prilici pomogao pri asfaltiranju ceste.

Potvrdio je to u utorak inspektorat za rad, ali detalje prijave za sada ne otkriva jer je postupak utvrđivanja činjenica u toku.

"Primili smo više pojedinačnih prijava glede zadnjih aktivnosti gospodina Boruta Pahora, kad je obavljao različite poslove", rekao je u izjavi za javnost glavni državni inspektor za rad Franc Rančigaj.

Dodao je da su od Pahora i njegova izbornog stožera zatražili određene informacije i odgovore na pitanja, ali da stvar ne mogu komentirati jer je provjera još u toku, a u međuvremenu su dužni štititi izvor prijave ili pojedinosti iznositi u javnost.

U Sloveniji se 11. studenog održavaju peti izbori za predsjednika države, a Pahor je već najavio svoju kandidaturu i počeo terensku kampanju kojom se želi približiti biračima iako službena kampanja počinje mjesec dana pred izbore.

Slovenski mediji u utorak su iznijeli neka mišljenja stručnjaka za političku komunikaciju i marketing kako je Pahorova predizborna kampanja predstavljanja biračima preuranjena, ali i konceptualno promašena i jer se na taj način prema pravilima struke predstavljaju samo oni koji tek počinju nastup u političkoj areni i nemaju izgrađen profil u javnosti, dok je u Pahorovu slučaju riječ o vrlo poznatom političaru kojega su slovenski birači imali prilike upoznati u zadnjih 20 godina. Pahor je tokom dugogodišnje političke karijere bio predsjednik parlamenta, zastupnik u Europskom parlamentu, te predsjednik vlade i socijaldemokratske stranke.

Pahor je preko svog izbornog stožera poručio da su u Sloveniji "svi jednaki pred zakonom" i da će platiti globu za rad na crno ako inspekcija utvrdi da je doista prekršio zakon.