Regija
0

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani za 6. april

FENA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić donio je u četvrtak Odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora u Crnoj Gori za 6. april ove godine.

Vladajuća Demokratska partija socijalista odlučila je u srijedu navečer da njen kandidat na ovim izborima bude Filip Vujanović, sadašnji predsjednik Crne Gore, a izborni stožer te stranke predvodit će njen čelnik Milo Ðukanović.

Očekuje se da će ovaj prijedlog podržati i ostali partneri vladajuće koalicije - Socijaldemokratska partija(SDP) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

Ranije je obznanjeno da će za predsjedničkog kandidata Pokret za promjene (PzP), najveća oporbena stranka, predložiti svog čelnika Nebojšu Medojevića, po svim anketama, jednog od najpopularnijih crnogorskih političara.

Koalicija prosrpskih stranaka "Srpska lista" također je odredila svog predsjednika Andriju Mandića kao kandidata za najvišu državnu dužnost, dok će Socijalistička narodna partija (SNP), koja je izvan te koalicije, kandidirati svog čelnika Srđana Milića.

Albanske i muslimansko-bošnjačke stranke, bar prema dosadašnjim najavama, podržat će Vujanovića ili Medojevića, ovisno o obećanjima koje budu dobile od predsjedničkih kandidata.

Bilo je najava i o mogućim neovisnim kandidatima, ali službeno još ništa nije potvrđeno.

Kandidati za predsjednika Crne Gore morat će sakupiti oko 7.200 potpisa, ovjerenih u općinskim izbornim komisijama. Zakonom o izboru predsjednika Crne Gore predviđeno je da kandidata može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1.5 posto birača od ukupnog broja glasača.

Na posljednjim izborima u Crnoj Gori pravo glasa imalo je 484.430 birača.