Crna Gora
0

Predat će se jedan od dvojice optuženih za Morinj

FENA
Jedan od dvojice optuženih za ratni zločin nad Hrvatima u Morinju, koji su bili nedostupni crnogorskim istražnim tijelima, Zlatko Tarle, predat će se do kraja sedmice crnogorskim vlastima, najavio je u srijedu njegov odvjetnik Novak Ražnatović.

On je objasnio da je Tarle donio takvu odluku u posrednom kontaktu sa sucem Specijalnog odjela podgoričkog Višeg suda Lazarom Akovićem, kojemu je dodijeljen slučaj Morinj.

Državno tužiteljstvo Crne Gore podiglo je 15. augusta ove godine optužnicu protiv šest bivših pripadnika JNA za ratni zločin u Morinju, a Vijeće podgoričkog Višeg suda optuženima je odredilo pritvor.

Tada su pritvoreni Mlađen Govedarica, Špiro Lučić, Ivo Gojnić i Boro Gligić. Pritvor je određen i Tarleu, kao i optuženom Ivi Mezalinu, koji je još nedostupan crnogorskim vlastima.

Prema navodima iz optužnice, optuženi su od 3. oktobra 1991. do 18. augusta 1992. u mjestu Morinju, kod Kotora, kao pripadnici bivše JNA počinili ratni zločin, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i tadašnje vojske.

U optužnici, uz ostalo, stoji da je osumnjičeni Govedarica kao istražitelj naređivao mučenja i neljudske postupke, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima, dok su ostali ispunjavali njegove naredbe.

Prilikom svakog ulaska osumnjičenih u barake, navodi se dalje u rješenju za provođenje istrage, zarobljenici su morali stajati ili klečati s rukama uzdignutim iza glave i licem okrenutim ka zidu. Osumnjičeni su ih šakama, nogama, kundacima i vrećama pijeska udarali po glavi i tijelu. Zarobljenici su u tom položaju morali stajati do iznemoglosti.

Navode se i imena civilnih i ratnih zarobljenika iz Hrvatske koji su bili zatočeni u Morinju.