Hrvatska
0

Pravoslavni hramovi poluprazni za Vaskrs

SRNA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan služio je jutros, povodom Vaskrsa, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnog trgu u Zagrebu.

Vaskrs danas slave svi hrišćani, te se u svim katoličkim crkvama u Hrvatskoj služe svete mise.

Vjerski poglavari, mitropolit Jovan i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uputili su vaskršnje čestitke svim vjernicima u Hrvatskoj, poručivši da je vaskrsli Hristos temeljni odgovor na sva čovjekova pitanja te da "svjetlo vaskrsnuća obasjava tamu ovog čovječanstva".

Vaskršnje čestitke vjernicima uputilo je državno rukovodstvo od kojih se očekuju odgovori na životna pitanja koja pritišću većinu njezinih građana.

Posebno ih očekuju pravoslavni Srbi, najviše na prostorima bivše Krajine, gdje su crkve i danas više prazne nego pune, a većina onih koji bi danas trebalo da ih ispunih još su u izbjeglištvu, bez nekih izgleda da se vrate.

Zato ni danas nije posebno svečano u Glini, Korenici, Benkovcu, Gračacu, Kistanjama, Kninu, Vrginmostu, Vojniću. I u većim hrvatskim gradovima, u kojima su prije posljednjeg rata Srbi bili značajno zastupljeni, kao što su Osijek, Karlovac, Sisak, Zadar, Šibenik, Split, pravoslavni hramovi su poluprazni.